13.10.2016

Vieraanvaraisuus ~ Lokakuu

Joka kuukausi kirjoitan ajatuksia Sally ja Sarah Clarksonin kirjasta The Lifegiving Home.  Haluan että meidän kotimme voi olla elämää antava koti meille ja jokaiselle, joka ovestamme astuu sisään.




Tässä edelliset kaksi kuukautta:

Perhekulttuuri ~ Elokuu

Kodin suojaisa satama ~ Syyskuu

Lokakuun teemana on kodissa tapahtuva palveleminen.

Jumala on aina antanut omillensa paikan, jonne he voivat tuntea kuuluvansa. Hän loi ensimmäiselle ihmisparille paratiisin, jossa he saisivat elää, tehdä työtä ja nauttia upeasta maailmasta. Hän lupasi Israelin kansalle maan, joka virtaa maitoa ja hunajaa. Hän haluaa seurakuntayhteisön olevan perhe Hänen omilleen ja Jeesus on taivaassa valmistamassa meille kotia ikuisuutta varten.  Koti, paikka, jonne kuulumme, ei ole vain fyysinen paikka. Se on myös hengellinen ja henkinen paikka, jossa jaamme elämää toisten kanssa.

Lapset usein kiittävät rukouksissa Jumalaa meidän kodista ja kyselevät kodin perään jos olemme matkoilla.  Se on meidän perheen tärkein paikka.  Paikka, jossa jokainen tunnetaan intiimillä tavalla. Suojapaikka vaikeiden elämäntilanteiden keskellä.  Paikka, jossa voi pitää hauskaa tai vetäytyä rauhoittumaan tai nauttia luovista projekteista.

Viimeksi kirjoitin kelpo vaimosta, joka työskentelee innokkaasti kotona, perheensä hyväksi.  Ilo palvella muita tulee siitä tietoisuudesta, että teemme kaiken työmme niin kuin Jeesukselle. Kotona on erityisen monia mahdollisuuksia palvella perheenjäseniä ja vieraita.  Haluan olla niin kuin Jeesus, joka otti huomioon ihmisten tarpeet vetäytyä lepäämään, syödä yhdessä, juhlia ja jakaa syvällisiä hengellisiä opetuksia kotien suojissa.  Jeesuksella ei ollut omaa kotia, mutta Hänellä oli ystäviä, jotka pitivät Häntä, Hänen opetuslapsiaan ja muita seuraajia vierainaan.

Jeesuksen käytti viimeisen vapaan iltansa ennen kuolemaansa palvellen opetuslapsiaan. Hän piti huolta, että heillä oli huone ja ateria valmiina Pääsiäisen viettoa varten. Hän aloitti illan pesemällä opetuslasten likaiset jalat ja kuivaten ne pyyhkeeseen.  Hänen jäähyväispuheensa on yksi siteeratuimmista opetuksista Uudessa Testamentissa. Viimeiseen saakka Jeesus ajatteli muita ja heidän tarpeitaan.

Äitinä tarjoan viihtyisän kodin, hyvää ruokaa ja pehmeät vuoteet, mutta tärkeää on myös yhdessä vietetty aika ja jaetut kokemukset. Keskustelut, kirjojen lukeminen tai hyvien ohjelmien katseleminen ja niistä keskusteleminen ovat tärkeä tapa luoda kodin ja perheen tunnetta.  Ajan ottaminen toinen toisiamme varten on rakkautta.  Haluan olla läsnä lasteni elämässä.

Sally kirjoittaa myös kauneuden luomisesta kotiinsa, ja rakastan itsekin estetiikkaan panostamista.

Perusasioita kauneuden ja tunnelman luomisessa ovat mm.


  • kynttilät, joita voi löytää isommissa pakkauksissa edullisesti, ja tottakai erilaiset kynttilänjalat.
  • pöytäliinat, ostan usein erilaisia kankaita kirpputoreilta ja käytän niitä pöytäliinoina.  Kaitaliinat ovat käteviä keittiönpöydällä lapsiperheessä ja pikkuisilla liinoilla saa kodikkuutta nurkkapöytiin ja lipastojen päälle.   
  • maljakot ja vaasit kukkineen, käytän sekä tuoreita että muovikukkia. 
  • valokuvaraamit valokuvia tai taidekortteja varten  
  • kausittaiset koristeet kuten itsenäisyyspäivän sinivalkoinen liina, kahden kynttilän jalka ja sinivalkoiset kynttilät ja servetit, joulu, pääsiäinen jne.  
  • Kirjakorit olivat minulle uusi asia: voin laittaa hyviä kirjoja ja lehtiä koriin lähelle sohvia, sänkyjä tai muita paikkoja, jossa voi viettää hetken rentoutuen. 


Rakastan vieraanvaraisuutta ja olen iloinen, että meidän kodissa on tilaa ottaa vastaan vieraita. Kerron eräästä viime kesän kokemuksesta.  Eräs paikkakunnaltamme pois muuttanut ystäväpariskunta oli tulossa vierailemaan. Heillä oli mukana vaimon sisko ja siskontyttö. Heillä oli täysi vierailuohjelma valmiina, mutta he tarvitsivat paikan rentoutua päivän aikana ja viettää yöt. Vastasin kyllä heidän majapaikkakyselyynsä.



Nautin huoneiden valmistelusta. Petasin heille sängyt valmiiksi ja laitoin yöpöydälle kynttilän ja tulitikut, karkkia, pikkuisen huonekasvin, nenäliinapaketin ja tottakai kirjoja. Toin huoneeseen tuoreita kukkia, hedelmäkorin, vettä ja juomalasit sekä lisää kynttilöitä luomaan tunnelmaa. Heitin sängyn päälle peitot päiväunia varten ja jätin huoneeseen ylimääräisiä tyynyjä.  Varmistin, että kaapeissa ja pöydillä on tyhjää tilaa vieraiden tavaroita varten.  Tarkistin, että kaikki lamput toimivat ja pyyhin pölyt tavallista huolellisemmin. Jokaista vierasta varten oli kylpypyyhe ja kasvopyyhe.

Kylpyhuoneeseen valmistelin pienen korin, kaikkea tarpeellista mikä heillä on voinut matkalla unohtua ottaa mukaan: käsirasva, huulirasva, suihkushampoo, kylpyvaahto, vartalovoide, kampa, harja, kertakäyttöinen partakoneenterä, hammasharja ja –tahnaa, pesulappuja ja pikku pyyhkeitä.  Vanupuikkoja ja vanulappuja varten löysin söpöt kannelliset lasiastiat.  (Ja pyykit piilotin saunaan :)

Vieraiden saavuttua myöhään illalla kannoin laukut huoneeseen ja näytin mistä löytyy kylpyhuone, vessa ja keittiö, jossa olin ottanut esiin tee- ja kahvitarvikkeet tarjottimelle.  Ystäväni sisko oli hyvin otettu vierashuoneesta. Hän huudahti ääneen ilosta katsellen ympärilleen: täällä on niin kaunista, kaikki sopii yhteen, tämä on niin rauhallista!

Tietämättäni tällä naisella oli menossa yksi hänen elämänsä vaikeimmista ajoista. Yksityiskohtiin menemättä hänellä oli perhehuolia, jollaisista olin tottunut lukemaan vain lehdistä.  Vierashuone, jonka tarjosin heille matkaa varten muodostui keitaaksi, jossa sai levätä sekä sielu että ruumis. Hän nimesi kylpyhuoneemme Betesdan lammikoksi, parannuspaikaksi.

En kerro tätä kehuakseni itseäni. Nautin vieraanvaraisuudesta ja minulle tuotti suurta iloa saada valmistella heille paikka valmiiksi. Se sattui olemaan juuri sitä, mitä yksi vieraista erityisesti tarvitsi. Tiedän, että Jumala sai kohdata häntä näiden muutamien päivien aikana.

Vieraanvaraisuus on upea mahdollisuus palvella kotiimme tulevia matkaajia. Jotkut tulevat väsyneinä lepoa kaivaten, toiset tarvitsevat keskusteluapua, toiset tulevat pitämään hauskaa yhdessä meidän kanssamme. Kun kotimme ja ennen kaikkea sydämemme ovat avoinna ihmisiä varten, seuraamme Jeesuksen esimerkkiä, kun Hän kohtasi ihmisten moninaisia tarpeita rakkaudella palvellen.

Vieraanvaraisuus on käsky kaikille kristityille (Pitäkää pyhien tarpeet ominanne; harrastakaa vieraanvaraisuutta. Room 12:13), mutta erityisesti naisten harrastama vieraiden palveleminen mainitaan hyvänä asiana:

 ”Luetteloon otettakoon ainoastaan semmoinen leski, joka ei ole kuuttakymmentä vuotta nuorempi ja joka on ollut yhden miehen vaimo, josta on todistettu, että hän on tehnyt hyviä töitä, on lapsia kasvattanut, vieraita holhonnut, pyhien jalkoja pessyt, ahdistettuja auttanut ja kaiken hyvän tekemistä harrastanut.” 1 Tim 5:9-10. 

Tällaisia naisia pitää seurakunnan keskuudessaan kunnioittaa ja tällaisia töitä voimme kukin osaltamme tehdä, kun rakastamme Jeesusta.  Ja tiedän kokemuksesta, miten paljon iloa saan itse elämääni, kun palvelen toisia kotonani.


Kuvat:
Free Digital Photos

“Tray Of Book With Vase Of Plant On Bed In Luxury Bedroom” by khongkitwiriyachan
“Glass Vase Of Plant On Wooden Table In Living Room” by khongkitwiriyachan

8 kommenttia:

  1. Voisitko ajatella laittavasi muutaman kuvan teidän kodista?😊

    Susanna (edellisen postauksen anonyymi kommentoija)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Susanna,
      Sille, että en ole sisustusblogi on ihan oikeat syyt :)
      Rakkaudella laitetut yksityiskohdat tuovat jokaiseen kotiin kodikkuutta, ei se, että koti on kuin sisustuslehden sivuilta.

      Poista
  2. Niinpä! Itsekin arvostan vieraanvaraisuutta, ja on kiva valmistella aina, kun on kylääntulijoita. Ja ehkä joskus tulevaisuudessa myös ihan vierashuonekin :)

    VastaaPoista
  3. Lurre, kiitos kommentista. Se oli jotenkin jäänyt toisten kommenttien sekaan enkä huomannut sitä julkaista aiemmin.
    Vieraiden tuloon liittyy myös se mukava juttu, että on pakko saada talo siistiin kuntoon. Sitä aina arkielämässä vähän repsahtaa vierassiisteydestä :D

    VastaaPoista
  4. Vieraanvaraisuus on yksi seurakunnan kaitsijalta vaadittava ominaisuus (1Tim.3:2).

    VastaaPoista
  5. Aivan! Kiitos muistutuksesta. Ei tosiaankaan riitä, että on korkeasti koulutettu ja paperilla pätevä. Seurakunnan kaitseminen on elämän laajuinen tehtävä.

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...